Ben je écht bereid om je eigen geschiedenis onder ogen te komen? Tweelingbroer en -zus Janna en Simon Marwan (Hajar Fargan en Shahine El-Hamus) horen bij het overlijden van hun moeder Nawal (Malou Gorter) dat hun vader nog leeft én dat ze een broer hebben. Ze krijgen de opdracht hun vader en broer te zoeken en hen elk een brief te overhandigen. Wat volgt is een ontdekkingsreis door een door burgeroorlog verscheurde familiegeschiedenis en door het leven van hun moeder.
De tweeling ontdekt hoezeer dat leven is getekend door geweld, wreedheid en geheimen. Wat betekent dit voor wie zij zelf zijn? Branden laat zien dat je bestaan op zijn grondvesten kan trillen en je dan toch de moed kunt vinden door te gaan.
Let op: deze voorstelling bevat scènes en expliciete beschrijvingen van seksueel- en oorlogsgeweld.
Inleiding
Bij deze voorstelling wordt een inleiding gegeven door theatermaker en dramadocent Elize Kuiper. Elize geeft achtergrondinformatie over het stuk en gaat in gesprek met het publiek. De inleiding kost €2,50, begint om 19:30 uur en kunt u aanvinken in het bestelproces. Vrienden van Schouwburg Hengelo kunnen inleidingen gratis bijwonen, maar dienen deze wel te reserveren bij hun boeking. De korting wordt vervolgens automatisch toegekend.
Tip: bestel Oostpool-serie en bezoek 3 voorstellingen voor slechts € 49,50.
Nawal is als jong meisje zwanger is geraakt van vluchteling Wahab, maar heeft het kind moeten afstaan. Nadat ze op latere leeftijd heeft leren lezen en schrijven, is ze naar haar kind op zoek gegaan, maar verwikkeld geraakt in een verschrikkelijke cyclus van oorlog, geweld en tegengeweld. Een generatie later gaan Jeanne en Simon ook op zoek naar hun broer en hun vader. We zien in Branden twee verweven zoektochten, wat een intrigerend drama oplevert over de gewelddadige aard van de mens, onuitroeibare levenslust, en haat en liefde die soms zó op elkaar lijken dat je het verschil niet meer ziet.
Branden gaat over woede die zich niet laat oppotten, geweld dat zich niet laat neerslaan, wraak die altijd de kop opsteekt. Over ontdekken dat je familiegeschiedenis in stukken ligt, over intergenerationeel trauma en de morele keuzes waar je door je voorouders voor wordt gesteld. Branden laat zien dat je bestaan op zijn grondvesten kan trillen en je dan toch de moed kunt vinden door te gaan.
Regisseur Abdel Daoudi (Geschiedenis van geweld) zet met Branden een volgende stap in de complexe relatie die we wij mensen hebben met geweld en gewelddadige systemen. Met Branden wil Daoudi laten zien hoe besmettelijk geweld is – en hoe we eraan kunnen ontsnappen.
Abdel Daoudi: 'De enige manier om de cyclus van geweld te doorbreken, is door de mensen achter dat geweld écht te zien, slachtoffers én daders. Ik wil mijn publiek uitdagen om zich te verplaatsen in al die onbekende perspectieven, vanuit radicale empathie. Branden is een denkoefening die voorbijgaat aan goed en kwaad.'
Inleiding